Dzięki za odpowiedź. Reasumując: tak nie powinno być - i o to mi chodziło. Aczkolwiek zaskoczyło mnie, że w każdym egzemplarzu tak było, myślałem, że to jakaś bolączka O1.
[O1] Stuki przy jeździe na skręnoych kołach i przyśpieszaniu
Zwiń
X
-
[O1] Stuki przy jeździe na skręnoych kołach i przyśpieszaniu
Witam,
od pewnego czasu niepokoją mnie stuki podczas jazdy.
Słychać je podczas przyśpieszania i odpuszczania w trakcie jazdy ze skręconymi kołami (rondo) jak i również podczas szybszego wejścia w zakręt lewy.
Coś podobnego miałem podczas odkręconej półosi. Tylko, że wtedy działo się to w trakcie jazdy na wprost. Tutaj występuje tylko w zakrętach.
Dodatkowo (chociaż nie wiem czy to jest z tym związane), podczas manewrowania na parkingu przy maksymalnym skręceniu kół w prawo, słychać piski.
Wczoraj byłem na szarpaku i sprawdzeniu hamulców. Szarpanie nic nie wykazało. Natomiast podczas sprawdzania hamulców była mowa o możliwej lekko skrzywionej lewej tarczy.
Co należy sprawdzić ?
Jak tylko będę miał dostęp do kanału to zobaczę czy ta półoś się nie odkręca.
Z tego co wyczytałem to podobne przypadki są związane z:
- przegubami
- łożyskami amortyzatorów
- zacinającymi się tłoczkami w zaciskach hamulców
Postaram się nagrać ten dźwięk dzisiaj i tutaj wrzucić.
Pozdrawiam!Zgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.
-
-
Tacze pogiete to zazwyczaj wywołuja bicie na kierownicy lub szarpanie a nie stuki...
Maksymalne skreceniu kół i pisk z tym zwiazany kojaży mi sie z paskiem od napędu alkta pompy wspomagania ... Ale jeżeli podczas zwykłego manewrowania nie ma pisków to bym się tym nie przejmował...
Zapieczone tłoczki to ciężknie ruszanie gorące tarcze, ale i eo łatwo sprawdzic stań z górki delikatnej i puśc hampla jak sie toczy to hample odbijają, ewentualnie na prostym popchnij auto czy sie toczy...
Łożyska amorór to głównie podczas skrecania kierownicą stuki ale nie ma bicia na kierownice...
Przeguby o taak to mi tu najbardziej pasuje ale równiez tyleje wachacza i drążki końcówki drążków i swoznie. Ale to podobno sprawdzałeś...
ASkręć mocno kołami i ztej strony z której stuka niech ktoś złapie za przegób a Ty delikatnie ruszaj(UWWAAGGAA na pomocnika!!) jak stuka przegób na pewno poczuje ...Komplikuje sie sprawa z przegóbem wewnetrzym.
Komentarz
-
-
Co do wahaczy to miałem wymieniane (wahacze, sworznie, łączniki - wszystko LEMFORDER) jakieś 3-4k km temu.
Pasek też miałem wymieniany kilka miesięcy temu i o niego mogę być spokojny, że jest ok.
Na szarpaku gość mówił też coś o miękkiej gumie z tyłu wahacza przez którą ten może obijać się coś. Niedawno wjechałem w zaspę bokiem (lewym) i może boć coś związanego właśnie z tym zdarzeniem również.
Podczas spokojnej jazdy nie słychać stuków/trzasków.
Mogę napisać jeszcze, że jak ruszam i muszę cofnąć kawałek z lekkiego krawężnika to słychać pojedyncze puknięcie (tylko raz zawsze) - nie wiem czy to może być związane również z tym.
Wiem, że teraz to wszystko gdybanie ale potrzebuję sposobów aby sprawdzić lub wykluczyć bo różne opcje. Trochę droga zabawa by byłą gdyby trzeba było wymienić wszystko ;-)Zgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.
Komentarz
-
-
Pojeździłem po parkingu ósemki i nic nie trzaska... Na maksymalnie skręconych kołach słychać jak by coś o coś cyklicznie ocierało (dźwięk podobny do tego jak by się miało kamień w bieżniku opony).
Zastanawia mnie jeszcze czy może taki dźwięk wydawać tylna sprężyna? Lub tylne zaciski ? Bo wiem, że mam problem z lewym tylnym hamulcem i czas go wymienić.
[ Dodano: Sob 05 Sty, 13 15:22 ]
Dobra, z zawieszeniem wszystko ok. Po prostu opony nie trzymają się tak dobrze w zakręcie jak powinny ;-) i systemy się włączająZgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.
Komentarz
-
Komentarz